Nagłowek WebinarNIA

Syndrom poszpitalny. Szczególne potrzeby pacjenta onkologicznego

Zdjęcie przewodnie webinaru

O webinarze

7 marca 2024 o godzinie 19 zapraszamy na certyfikowany webinar organizowany przez Naczelną Izbę Aptekarską we współpracy z firmą Nutricia.

Wykład "Syndrom poszpitalny. Szczególne potrzeby pacjenta onkologicznego" poprowadzi dietetyczka kliniczna dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska.

Webinar poświęcony występowaniu syndromu poszpitalnego, ze szczególnym uwzględnieniem pacjentów onkologicznych. Podczas spotkania zostanie przybliżony temat szczególnych potrzeb żywieniowych osób przebywających w szpitalu lub będących w okresie rekonwalescencji. Szerzej powiemy, dlaczego odpowiednia podaż białka jest tak istotna dla pacjentów w trakcie i po hospitalizacji.

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska Rogowska - dietetyczka kliniczna, absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Od 8 lat pracuje w szpitalu jako dietetyk zespołu żywieniowego. Specjalizuje się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Autorka licznych artykułów naukowych, prelegentka na konferencjach polskich i międzynarodowych.

Za udział w wydarzeniu można otrzymać 2 punkty edukacyjne tzw. miękkie.

Ważne informacje

  • warunkiem uzyskania certyfikatu przyznającego punkty edukacyjne jest wypełnienie ankiety końcowej oraz podanie w niej PWZ. Osoby, które nie podadzą PWZ w ankiecie otrzymają certyfikat uczestnictwa, bez punktów edukacyjnych;
  • prosimy o uważne wpisywanie adresów mailowych oraz poprawnych danych osobowych w formularzu rejestracji, polu logowania się na wydarzenie oraz ankiecie końcowej - na ich podstawie generowane będą certyfikaty;
  • w przypadku nieotrzymania wiadomości z potwierdzeniem rejestracji należy sprawdzić folder SPAM lub skontaktować się z organizatorem: webinarnia@nia.org.pl.

Biorąc udział w tym webinarze, dowiesz się:

  • Czy osoby przebywające w szpitalu w trakcie ciężkiej choroby lub rekonwalescencji mają szczególne potrzeby żywieniowe i czy wymaga to dodatkowego wsparcia żywieniowego
  • Dlaczego odpowiednia podaż białka jest tak istotna dla pacjentów hospitalizowanych. U jakich pacjentów również rośnie zapotrzebowanie na białko
  • Jak niedożywienie wpływa na przebieg choroby i powrót do zdrowia. 
  • Jaka jest rola żywienia w chorobie nowotworowej

Dla kogo będzie interesujący?

  • farmaceutów pracujących w aptekach ogólnodostępnych i szpitalnych